U bent hier

Over vijf jaar fundamenteel verder zijn: interview met Duco Stuurman

13 december 2018

Zomer 2018 ondertekenden gemeenten en zorgaanbieders de samenwerkingsovereenkomst ‘Gezamenlijk werken aan de toekomst van i-Sociaal Domein’. Het Ketenbureau wordt inhoudelijk aangestuurd door de Stuurgroep. Duco Stuurman, Stedelijk Directeur Sociaal Gemeente Amsterdam en voorzitter van de Stuurgroep i-Sociaal Domein: "We moeten het eenvoudig en beheersbaar houden."

Hoofddoel

Gemeenten en zorgaanbieders werkten al langer samen om de administratieve lasten terug te dringen in het programma i-Sociaal Domein. Met de oprichting van het Ketenbureau wordt deze samenwerking structureel. Stuurman: "Dat is belangrijk, want we hebben hetzelfde doel: minder administratie waardoor er meer tijd en geld over blijft voor zorg. Goede zorg is het hoofddoel."

Technische oplossingen

Stuurman is al langere tijd betrokken bij de decentralisatie van het sociaal domein. "In 2013 voor het eerst, toen nog bij de voorloper van het Programma i-Sociaal Domein. Al vrij vroeg hebben we het Gemeentelijk Gegevensknooppunt gerealiseerd. Later kwamen de standaarden en de uitvoeringsvarianten erbij. Alleen, dat is meteen de beperking, het blijven technische oplossingen. En dat is niet voldoende. Want vervolgens bleek dat gemeenten op allerlei verschillende manieren aan de slag gingen. Door eigen regels te hanteren, eigen procedures te gebruiken."

Variatie in de uitvoering

Die variatie in de uitvoering is op dit moment het grootste knelpunt, stelt Stuurman. "Gemeenten die bovenop de standaarden extra eisen gaan stellen. Daar moeten we iets aan veranderen."

Verder lezen

Nieuws archief