U bent hier

Inzicht en betere informatiepositie door iWmo berichtenverkeer

27 juni 2017

Gemeenten Veendam en Pekela voerden in 2016 het iWmo-berichtenverkeer in. Inmiddels wordt volop geautomatiseerd gegevens uitgewisseld tussen de gemeenten en hun Wmo-aanbieders en plukken Veendam en Pekela de vruchten van het berichtenverkeer. Dagelijks worden de berichten automatisch verwerkt. Het berichtenverkeer levert informatie en inzicht op, aldus informatiemanager Olaf Lücker. Er is tijd over voor andere zaken.

Stappenplan

Olaf Lücker en Carla Visser voerden het iWmo-berichtenverkeer in bij de gemeenten Veendam en Pekela. Zij stelden hiervoor een stappenplan op. Programma i-Sociaal Domein besprak met Olaf Lücker en Carla Visser de stappen van het implementatieproces en de voordelen die het werken met het berichtenverkeer biedt.

Voordelen

“Het geautomatiseerd berichtenverkeer heeft alleen maar voordelen,” stelt Lücker. “Onze informatiepositie is verbeterd en we hebben minder handmatig werk bij het afhandelen van de elektronische facturen die binnenkomen van de aanbieders. Het berichtenverkeer scheelt aanbieders overigens ook veel tijd. Tijd die zij liever in de zorg steken.”

Inventariseren contractafspraken

Visser: “Het invoeren van het berichtenverkeer begint met het inventariseren van de huidige contractafspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders. Het berichtenverkeer is niet slechts een aangelegenheid waar de backoffice maar over moet gaan. Het moet vooraan in het inkoopproces geïntroduceerd worden. In de contracten leg je al vast welke berichtsoorten je gaat gebruiken en wat de productcodes, eenheden en tarieven zijn.” aldus Visser. “Zo weten aanbieders dat gemeenten van hen verwachten dat zij de standaardberichten kunnen verzenden, ontvangen en verwerken.”

Verder lezen

Nieuws archief