U bent hier

Invulinstructie en technische validatieregels hard afsluiten DBC en basis-ggz

1 juni 2017

Het beëindigen van de DBC-systematiek voor jeugd-ggz en het JW321-factuurbericht zorgen er voor dat software van zorgaanbieders en gemeenten moet worden aangepast. Voor softwareleveranciers van aanbieders van jeugd-ggz is een publicatie verschenen: Invulinstructie en wijzigingen validatieregels hard afsluiten DBC en basis-ggz.

In 2018 wordt in de jeugd-ggz (basis en specialistische ggz) niet langer volgens de DBC-systematiek gewerkt. Alle DBC’s moeten op 31-12-2017 administratief worden afgesloten, ook DBC’s voor jeugd-ggz-behandelingen die in 2018 doorlopen. De zorg loopt uiteraard wel door. Al geleverde zorg moet achteraf gedeclareerd of gefactureerd kunnen worden. In plaats van het JW321-factuurbericht wordt vanaf 2018 voor de jeugd-ggz het JW303-bericht gebruikt, net als voor de andere vormen van jeugdhulp.

Invulinstructie validatieregels

De DBC-systematiek kent een serie regels die bepalen wanneer een DBC op een geldige manier kan worden afgesloten. De harde afsluiting van DBC’s kan er bij ongewijzigde regels toe leiden dat er geen DBC kan worden gefactureerd, terwijl er wel zorg is geleverd. Er zijn daarom validatieregels gewijzigd en nieuwe validatieregels opgenomen. Daarmee is de software van aanbieders in staat om DBC’s in meer gevallen correct af te kunnen sluiten. Deze regels moeten door softwareleveranciers worden verwerkt in de software van zorgaanbieders. De invulinstructie bespreekt hoe zij dit kunnen doen.

De wijzigingen op de validatieregels zijn vooral bedoeld voor uitzonderingssituaties die ontstaan door de harde afsluiting en die problemen opleveren bij de administratieve afhandeling van de behandeltrajecten. Gemeenten en aanbieders moeten in eventuele resterende uitzonderingssituaties gezamenlijk tot oplossingen komen waardoor geleverde zorg wel gefactureerd kan worden.

Deze publicatie is opgesteld door het programma i-Sociaal Domein in samenwerking met VNG en GGZ Nederland. De inhoud is afgestemd met gemeenten, aanbieders en softwareleveranciers.

Nieuwe versie Protocol Beëindiging DBC-systematiek en JW321-bericht

Van het Protocol Beëindiging DBC-systematiek en JW321-bericht is op 14 juni 2017 een nieuwe versie verschenen.

Meer informatie

 

Nieuws archief