U bent hier

Advies over bekostiging jeugd-ggz per 2018

24 mei 2017

Tot en met 2017 kopen gemeenten jeugd-ggz in met de DBC-systematiek. Vanaf 2018 mag dat niet meer. Dit is bij de overgang van de jeugd-ggz naar de Jeugdwet bestuurlijk afgesproken. Gemeenten en aanbieders moeten zich dit jaar op deze overgang voorbereiden. Regio's die eind mei 2017 nog niet hebben uitgewerkt hoe de bekostiging van jeugd-ggz er vanaf 1 januari 2018 uitziet, kunnen het beste de inspanningsgerichte uitvoeringsvariant kiezen. Dit is het gezamenlijk advies van de VNG en GGZ Nederland aan gemeenten.

Advies

Sommige regio's zijn al overgestapt naar een van de drie landelijke uitvoeringsvarianten voor de bekostiging van jeugd-gzz, of weten al welke uitvoeringsvariant vanaf 2018 gebruikt wordt. Heeft een regio dit nog niet besloten, dan raden VNG en GGZ Nederland aan om de inspanningsgerichte uitvoeringsvariant te kiezen. Deze uitvoeringsvariant sluit het beste aan op de DBC-systematiek.

Handreiking

De Handreiking Bekostiging jeugd-ggz inspanningsgericht ondersteunt regio's bij de overstap naar de inspanningsgerichte uitvoeringsvariant. De inspanningsgerichte uitvoeringsvariant is een contractvorm waarbij de gemeente de aanbieder betaalt voor enerzijds de tijdsbesteding van een behandelaar en anderzijds (waar van toepassing) voor de verblijfsdagen in een kliniek. 

Ondersteuning

De regionale implementatieadviseurs van programma i-Sociaal Domein begeleiden de overstap van DBC naar uitvoeringsvariant. Benader de implementatieadviseurs als gemeente en aanbieder met uw vragen. Andere middelen ter ondersteuning van deze overstap vindt u in de links hieronder.

Meer informatie

Lees ook

Nieuws archief