Koppeltesten in de keten zorgt voor soepel overstappen op nieuwe release iWmo en iJw

Op 3 april 2018 is de ISD-keten overgestapt op release 2.2 van iWmo en iJw. Direct na het Paasweekend stonden Annebelle van Tilborg en Hans Odink klaar voor de Go-test: het versturen van de eerste berichten 2.2 naar elkaar in de productieomgeving.

Enerverend

Annebelle van Tilborg is functioneel consultant van Simac Healthcare,  gespecialiseerd in het door Simac ontwikkelde softwarepakket CareView voor zorgaanbieders. Zij vertelt: “Het was dinsdag een enerverende ochtend, maar dat kwam ook door de release van de iWlz 2.0 op dezelfde dag. De eerste ketentest met Hans van gemeente Ede voor de iWmo en iJw 2.2 ging goed.”

Allemaal in 2.2

Hans Odink, haar tegenhanger in de koppeltest, was er ‘s ochtends bij gemeente Ede al klaar voor. “Annebelle stuurde ons een 315-bericht, een verzoek om toewijzing. Ik stuurde het bijbehorende retourbericht terug, de 316. Toen heb ik een toewijzingsbericht gemaakt en verstuurd, de 301. Annebelle antwoordde met een 302. Allemaal in 2.2 en het kwam er prima doorheen.”

Test-BSN

Voor deze berichten hebben Van Tilborg en Odink in overleg een test-BSN gebruikt. Odink: “Het bericht daarna was een echt declaratiebericht, de 303. De zorgaanbieder Norschoten, voor wie Simac de test deed, had speciaal voor dit doel al een declaratie klaar staan. Dat komt omdat we liever geen test-declaratie ontvangen. Die moet ik dan uit de database halen en de accountant vindt dat niet fijn. Norschoten is een aanbieder met wie gemeente Ede een contract heeft. En de declaratie is door ons meteen in goede orde ontvangen.”

XML

Van Tilborg en Odink hadden al eerder als koppel getest. Van Tilborg: “We kenden elkaar van de overstap in 2017 naar XML. Die overstap had veel meer voeten in de aarde. We hebben toen contact gehouden en gezegd: bij de volgende release doen we weer mee aan de koppeltest.”

Samen testen

Odink: “Ik heb met twee zorgaanbieders en hun leveranciers een vaste afspraak om releases samen te testen. Ook buiten de cyclus van de berichtenstandaarden met hun jaarlijkse releases gebruiken we de ketentestomgeving. Bijvoorbeeld als ik een nieuwe release of patch van mijn softwarepakket heb geïmplementeerd, of als de aanbieder dat gedaan heeft. Dan testen we hoe het berichtenverkeer loopt in de nieuwe situatie via de ketentestomgeving.”

Goede voorbereiding

Van Tilborg: “Van te voren testen op de ketentestomgeving heeft veel toegevoegde waarde. We hebben ons goed kunnen voorbereiden. Hier zijn we al enkele weken geleden mee begonnen. Via de ketentestomgeving kun je zien wat er aan de andere kant voor berichten uitkomen.”

Borg het testen

Odink geeft aan dat het belangrijk is dat men in de organisatie tijd moet krijgen om te kunnen testen. “Het testen is een belangrijke verantwoordelijkheid die bij het werk hoort. Bij onze organisatie hebben wij dit geborgd.”

Bevindingen

Bevindingen die Odink opdeed tijdens het testen hadden vooral te maken met de aanpassingen in de eigen systemen. In het afgelopen jaar is vanwege de informatieveiligheid de beveiliging opgeschroefd voor alle applicaties die contact hebben met de buitenwereld. “Daardoor moest ik de ketentestomgeving bij ons activeren voordat ik aan de slag kon voor deze release.”

.dat

Van Tilborg: “Wij kwamen er in de testfase achter dat een XML-bestand dat ik had gestuurd, bij de zorgaanbieder aankwam als een .dat-bestand. Dit hadden wij eerder meegemaakt tijdens de vorige release, toen dit na livegang aan het licht kwam. Nu hebben we dit in de testfase al ondervonden en heeft de keten er wat aan kunnen doen. Ik kwam er achter toen ik aan het testen was met Kevin van de gemeente Noordoostpolder, ook altijd een snelle op de ketentestomgeving.”

Vaste afspraak

Odink en Van Tilborg doen bij de volgende release weer mee aan het koppeltesten. Van Tilborg: “Fijn, om dit soort contacten te hebben. Je weet wat je aan elkaar hebt.” Odink: “Samen testen is heel belangrijk. Je zorgt ervoor dat je niet zomaar iets over de schutting gooit voor de andere partij.”