iWmo en iJw 2.2 testen in levensechte omgeving

ZorgNed ontwikkelt applicaties voor gemeenten en regio’s die geschikt zijn voor het iWmo- en iJw-berichtenverkeer. Björn Molenmaker, softwareontwikkelaar bij ZorgNed, deed in januari 2018 actief mee aan het testen van de Ketentestomgeving met de ketenpartners: Inlichtingenbureau, VECOZO, Zorginstituut Nederland en VNG Realisatie. Molenmaker: “In de Ketentestomgeving kom je levensechte situaties tegen.”

Direct feedback

Molenmaker: “Tijdens de tests komt alles bovendrijven. Er is directe feedback via de mail, en iedereen in de keten kijkt mee en weet direct wat er speelt. Als er een bevinding is, wordt meteen gekeken wie het kan oplossen. Issues worden sneller opgelost dan in het normale proces. De hele keten is hierdoor verbeterd. Directe lijntjes met iedereen, dat helpt.”

Ketenafhankelijkheid

Molenmaker: “In de ketentest test je alle scenario’s goed door met de partners. Als leverancier ben je met je applicatie een schakel in de keten. De wederzijdse afhankelijkheid van alle schakels wordt direct duidelijk bij het ketentesten. Als er ergens in de keten een probleem zit, werkt de hele keten niet.”

Levensechte situaties

De software wordt natuurlijk allereerst intern getest. Ook haalde ZorgNed met de applicaties de Groene Vink van iStandaarden.nl, waarmee men aantoonde dat de inhoud van de berichten voldoet aan de standaarden. “Maar daarnaast is goed om te testen met anderen. In de ketentest kwamen we levensechte situaties tegen waar intern nog niet aan gedacht was.” Het testen vond plaats op basis van het testplan dat hij kreeg van het ISD-regieteam van VNG Realisatie. Omdat hij deelnam aan de ketentest, kon hij intern zijn collega’s aansporen om sneller problemen op te lossen, zodat hij weer door kon met de test.

Vinkje

De nieuwe release heeft voor de eindgebruiker van de applicaties niet veel impact. Uiteindelijk zal een medewerker van de gemeente op het juiste moment begin april het vinkje kunnen aanzetten voor 2.2. De technische aanpassing van de applicaties aan de specificaties van release 2.2 van iWmo en iJw heeft uiteraard wel veel werk opgeleverd voor de leverancier. “Wat niet hielp in het proces is dat de specificaties van de berichten nog werden aangepast terwijl wij al aan het bouwen waren.” zegt Molenmaker. “Daar hebben wij als leveranciers last van.”

Tijd en geld

ZorgNed was er vroeg bij en heeft nu ook al veel tijd en geld bespaard door deel te nemen aan het testen van de Ketentestomgeving. Molenmaker: “We hebben nu al fouten gevonden die we op een nette manier hebben kunnen oplossen. Als je dit nog moet doen na de livegang begin april, verstoor je het werkproces van je klanten omdat het berichtenverkeer dan niet optimaal werkt. Dat wil je voorkomen. Door de tijdsdruk na de livegang heb je ook niet altijd de tijd om een nette oplossing te implementeren. Dat kom je in latere releases van de software dan weer tegen.”

Vertrouwen

Het testen is goed voor het vertrouwen dat ZorgNed nu heeft voor de overstap naar de nieuwe release. Molenmaker: “Dit garandeert natuurlijk niet dat we alle fouten nu voorkomen hebben. We komen in de liveomgeving vast nog wel wat issues tegen waar we dan wat mee moeten. Maar heel veel is al getackeld in het voorbereidende proces en dat scheelt tijd en geld.”

Björn Molenmaker is softwareontwikkelaar bij ZorgNed. ZorgNed maakt applicaties voor gemeenten en regio’s voor Wmo en Jeugdhulp. De Ketentestomgeving is beschikbaar voor gemeenten, zorgaanbieders en hun softwareleveranciers. Kijk voor meer informatie op: Overstap iWmo 2.2 en iJw 2.2.