U bent hier

Migratiedraaiboeken nieuwe release iWmo en iJw berichtenstandaarden

11 april 2017

Op 12 juni a.s. stapt de iWmo- en iJw-keten over op de release 2.1 van deze berichtenstandaarden. Dit betekent dat vanaf 12 juni 2017 geen berichten in versie 2.0 meer uitgewisseld kunnen worden tussen de landelijke infrastructuur van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt en het knooppunt van VECOZO.

Migratiedraaiboeken iWmo en iJw

Twee landelijke implementatiedraaiboeken voor deze migratie zijn opgesteld. De draaiboeken ondersteunen softwareleveranciers, gemeenten en aanbieders om zich voor te bereiden op deze overstap. De migratieperiode start op 29 mei 2017. Voor factuur- en declaratieberichten en bijbehorende retourberichten is het landelijk advies een freeze te hanteren tussen 29 mei en 12 juni 2017.

In de migratiedraaiboeken voor iWmo en iJw staan de implementatieactiviteiten stap voor stap met milestones, data en adviezen met betrekking tot de overstap naar iWmo en iJw 2.1.

Ketentestomgeving vanaf 1 mei beschikbaar

Vanaf 1 mei kunnen gemeenten en aanbieders samen met hun softwareleveranciers gebruik maken van de ketentestomgeving. Deze omgeving is toegankelijk via het Inlichtingenbureau voor gemeenten en hun softwareleveranciers. Aanbieders en hun softwareleveranciers krijgen toegang tot de ketentestomgeving via VECOZO. De doorlooptijd van het aansluiten op de Ketentestomgeving kan drie weken zijn. Meer informatie: Ketentestomgeving

Vragen over de overstap naar release 2.1 van iWmo en iJw?

  • Zorginstituut Nederland beheert de iStandaarden iWmo en iJw. Met vragen over de berichtspecificaties van alle iWmo en iJw 2.1 berichten kunt u terecht bij de Servicedesk van iStandaarden: info@istandaarden.nl, 020-797 89 48
  • Gebruikersbeheerders en productbeheerders van het GGK kunnen met hun vragen over de overstap naar release 2.1 van iWmo en iJw terecht bij de Servicedesk van het Inlichtingenbureau: servicedesk@inlichtingenbureau.nl, 0800 222 11 22
  • Zorgaanbieders die bij VECOZO zijn aangesloten, kunnen hun vragen stellen over de overstap naar release 2.1 van iWmo en iJw bij de support desk van VECOZO  013 – 46 25 641, support@vecozo.nl
  • Softwareleveranciers van zorgaanbieders kunnen contact opnemen met: softwarehelpdesk@vecozo.nl

De regionale implementatieadviseurs van programma i-Sociaal Domein kunt u benaderen voor vraagstukken over het implementeren van het berichtenverkeer iWmo en iJw en het samenwerken met gemeenten en zorgaanbieders.

Factuur- en declaratieberichten bij overstap release 2.1 iWmo iJw

Factuur- en declaratieberichten zijn een extra aandachtspunt bij de overstap naar release 2.1 van iWmo en iJw op 12 juni 2017. De berichten uit de iWmo- en iJw-berichtenstandaarden bestaan uit berichtenparen: een heenbericht en een retourbericht. De situatie waarbij een heenbericht in de versie 2.0 is opgesteld, en het retourbericht in versie 2.1, levert administratieve lasten op.

Berichtenparen factuur- en declaratieberichten

Heenbericht Retourbericht
WMO303 WMO304
JW303 JW304
JW321 JW322
  • De zorgaanbieder stuurt de JW303, JW321 of WMO303 aan de gemeente.
  • De gemeente stuurt daarop een retourbericht JW304, JW322 of WMO304.

Gebroken berichtenparen

Door de migratie van 2.0- naar 2.1-berichten kan een knelpunt ontstaan. Als het factuur- of declaratiebericht verzonden wordt voor 12 juni, is het een 2.0-bericht. Als het bijbehorende retourbericht pas verzonden wordt na 12 juni, is het bericht in versie 2.1. Door de overstap van EI-berichttaal naar XML-berichttaal en de verschillen tussen versie 2.0 en 2.1 kan een 2.0-2.1-berichtenpaar niet aan elkaar gekoppeld worden. Het retourbericht van een gebroken berichtenpaar komt niet aan bij de aanbieder.

Voorkom zulke gebroken berichtenparen in de migratie naar release 2.1 van iWmo en iJw. Zij leveren extra administratieve lasten op voor gemeenten en aanbieders en leiden mogelijk tot late betaling van een factuur.

Landelijke freeze

Om gebroken berichtenparen van de factuur- of declaratieberichten te voorkomen is landelijk een freeze-periode afgesproken. Het advies is deze landelijke freeze te hanteren.

  • Stuur als zorgaanbieder uiterlijk 28 mei factuur- of declaratieberichten naar gemeenten. Stuur tussen 28 mei en 12 juni 13.00 uur geen nieuwe declaratie- of factuurberichten.
  • Stuur als gemeente uiterlijk voor 8 juni een retourbericht op alle ontvangen factuur- of declaratieberichten.

Facturen en declaraties waar geen retourbericht op is ontvangen voor 8 juni, kunnen niet meer verwerkt worden na 12 juni 2017.

Ontbrekende retourberichten

Heeft u als aanbieder factuur- of declaratieberichten verstuurd naar een gemeente waar u nog geen retourbericht op ontvangen heeft? Neem dan nu al contact op met gemeenten. Zo bereidt u de overstap naar iWmo en iJw 2.1 voor met zo min mogelijk administratieve lasten.

Heeft u als gemeente nog geen retourberichten gestuurd op factuur- en declaratieberichten, neem dan contact op met de betreffende aanbieders om te bespreken hoe u deze berichten gaat afhandelen.

Houdt u zich niet aan deze landelijke freeze-periode, laat dit dan weten aan uw samenwerkingspartners en maak onderling zeer goede afspraken om extra werk te voorkomen.

Bedrijfsregel retourberichten declaraties en facturen

Een reminder aan de Bedrijfsregel OP090x3: gemeenten dienen het retourbericht binnen twintig werkdagen te verzenden na ontvangst van een factuur- of declaratiebericht. Lukt dit niet binnen twintig werkdagen, dan moet de gemeente dit laten weten aan de aanbieder. De aanbieder dient ook bij het uitblijven van het retourbericht aan de bel te trekken bij de betreffende gemeente.

Meer informatie

Nieuws archief